Löysien puheiden on loputtava

Eduskuntavaalien alla käytävässä ilmastokeskustelussa suomalaisen kestävän metsänhoidon ohella myös maidon- ja lihantuotanto on joutunut kritisoijien hampaisiin. Viimeksi näin tapahtui viikonloppuna, kun SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne väläytti suomalaisen lihan lisäksi maitoa verolle.

Tällainen puhe maito- ja lihaverosta on vastuutonta, sillä se heikentää suomalaisten luottamusta kotimaiseen ruokaan ja niputtaa sen samaan luokkaan tuontiruuan kanssa. Suomalaisen tuottajan, elintarviketeollisuuden ja alan työpaikkojen kurittamisen sijaan meidän tulisi olla ylpeitä kotimaisesta ruokasektorista, joka on maailmalla ansaitusti saavuttanut eettisen ja luotettavan maineen.

Ympäri maailmaa kiinnostus ruuan laatuun ja alkuperämerkintöihin on kasvussa. Suomi on pärjännyt vertailuissa eläinten korkean hyvinvoinnin, vähäisten antibioottien käytön ja salmonella-vapaiden tuotteiden avulla. Suomalainen ruoka nauttii arvostusta maailman markkinoilla myös ilmastoystävällisyyden vuoksi. Miksi näin on?

Suomessa riittää vettä, sillä meillä sateet ylittävät haihdunnan ja makean veden varannot ovat poikkeuksellisen suuret. Tämän vuoksi runsaasti vettä vaativa lihan- ja maidontuotanto on Suomessa kestävää. Suomessa riittää myös pinta-alaa lannanlevitykseen, toisin kuin esimerkiksi Hollannissa, jossa lantaa joudutaan viemään muihin maihin tai polttamaan laitoksissa. Lehmien ruokinta perustuu nurmeen, joten peltoala on kasvipeitteinen ja sitoo hiiltä. Lopputuotteena syntyy hyvälaatuista proteiinia, joka on vientituote.

Rinteeltä on kuultu myös löysiä puheita siitä, kuinka maataloudessa tulisi panostaa sivuelinkeinojen tukemiseen. Tällainen väite on kovin ristiriitainen tilanteessa, jossa EU kannustaa investoimaan tuotannon kasvattamiseen ja toisaalta tuottajien taistellessa kannattavuuden rajoilla. Miten riittää aika sivuelinkeinojen hoitoon esim. paljon työllistävällä lypsykarjasektorilla? Rinteen olisi hyvä muistaa, että mitä suuremmat sadot saamme tiloilta, sitä enemmän pellolla kasvaa hiiltä sitovia kasveja.

Toivoisin kaikkien suomalaisten puolueiden puolustavan ilmastokeskustelussa suomalaisen tuottajan etua, sillä syömämme ruoka tuotetaan joka tapauksessa jossain. Eduskuntavaaleissa ratkaistaan myös Suomen EU-politiikan linja. Suomen on varmistettava hallituspohjasta riippumatta maito- ja naudanlihasektorin jatkuvuus, joka ei ole pois ilmastonmuutoksen vastaiselta työltä.

Kirjoitus julkaistu Savon Sanomissa ja Karjalaisessa 27.3.2019

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu