ElsiKatainen

Vakaa EU on vientivetoisen Suomen etu

Miksi on tärkeää äänestää Euroopan parlamentin vaaleissa? 

Suomen EU-jäsenyys on mahdollistanut maamme nousun yhdeksi maailman kilpailukykyisimmistä, vauraimmista ja onnellisimmista valtioista. Kauppa ja kansainvälinen yhteistyö tuovat meille työpaikkoja ja hyvinvointia. Siksi on tärkeää̈ vaalia ja edistää̈ eurooppalaista yhteistyötä̈ sekä korjata unionin ongelmia.

Euroopalla ei ole varaa uuteen Kreikkaan. Mukanaolo yhteisvaluutta eurossa on tuonut meille vakautta. Euroalueen kehittämistä on vahvistettava ja sen valuvikoja tilkittävä.  EMU:n jäsenilta on vaadittava sääntöjen tiukkaa noudattamista. EU:n ei pidä siirtyä yhteiseen talous- tai veropolitiikkaan, koska nämä asiat kuuluvat jäsenmaille. Järkevät päätökset tehdään kansallisella tasolla siellä, missä taloudellinen toiminta tapahtuu.

EU:n olemassaolon oikeutus ja välttämättömyys ovat suurissa yhteisissä haasteissa ja mahdollisuuksissa.
Ilmastonmuutos, pakolaiskysymykset ja terrorismin ehkäisy sekä menestys kansainvälisessä kaupassa edellyttävät yhteisön ratkaisuja ja voimaa. Sen sijaan lainsäädännön yksityiskohdista päättäminen pitäisi maahanmuutto- ja kauppapolitiikkaa lukuun ottamatta jättää nykyistä enemmän kansalliselle tasolle. EU:n on oltava suuri suurissa ja pieni pienissä asioissa.

Suomi elää kansainvälisestä kaupasta. Yli 700 000 suomalaista työpaikkaa on riippuvaisia viennistä ja näin myös EU:n kauppapolitiikasta, joka kuuluu unionin yksinomaiseen toimivaltaan. Meidän on vaadittava EU:lta kunnianhimoista kauppapolitiikkaa, joka avaa yrityksillemme lisää ovia maailmalle. EU:n on nykyistä paremmin viestittävä ja tiedotettava kauppasopimusten mahdollisuuksista erityisesti pienille- ja keskisuurille yrityksille, joiden vientipotentiaali on maailmalla kasvussa.

EU:n on puolustettava sääntöihin perustuvaa maailmankauppaa,
jonka toimintaa Trumpin johtama USA on horjuttanut. Myös EU:n sisällä on nousemassa voimia, jotka vaativat rajojen sulkemista ja tullimuureja. Tällainen kehitys olisi viennistä elävälle Suomelle vahingollista. Päinvastoin EU:n on jatkettava kahdenvälisten kauppasopimusten solmimista tinkimättä ilmastotavoitteista, tuoteturvallisuudesta, elintarvikkeiden laadusta sekä kotimaisen teollisuuden, mukaan lukien maataloutemme kilpailukyvystä. Näin edistämme eurooppalaisia arvoja koko maailmassa.

Euroopan on oltava johtava manner sisämarkkinoissa. EU:n 500 miljoonan ihmisen sisämarkkinat muodostavat maailman suurimman talousalueen. EU:n sisäisiä kaupan esteitä on edelleen purettava, sillä tästä suomalaiset yrittäjät hyötyvät. EU:n on viimeisteltävä digitaaliset sisämarkkinat vauhdilla, joka hyödyttää niin palvelusektorin kehittymistä kuin perinteistä teollisuutta, joiden molempien toimintaedellytykset vaativat sujuvat yhteydet.

EU:n teollisuuspolitiikka on ajateltava uudelleen. Kärjeksi on otettava tuotannon palauttaminen EU-alueelle, johon automatisaatio ja robotisaatio tarjoavat mahdollisuudet. Koneiden tehdessä yhä suuremman osan perinteisestä työstä, EU:n on kannustettava teollisuustuotannon sijoittumista sinne, missä on parhaat innovaatiot ja osaaminen, eli Eurooppaan. EU:n on oltava kunnianhimoinen ilmastopolitiikassaan, mutta varottava sitä, ettei tuotanto siirry maihin, joissa hiilipäästöt vain kasvaisivat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

"Meidän on vaadittava EU:lta kunnianhimoista kauppapolitiikkaa, joka avaa yrityksillemme lisää ovia maailmalle. EU:n on nykyistä paremmin viestittävä ja tiedotettava kauppasopimusten mahdollisuuksista erityisesti pienille- ja keskisuurille yrityksille, joiden vientipotentiaali on maailmalla kasvussa."

Jolloin potentiaalisimmat PK-yritykset ostetaan isompaan yhteyteen, jossain vaiheessa elinkaartaan. Päätymät menevät kohden jättejä, joiden merkitys positiivisena jää ehkä yhä vähemmän EU-alueelle.

Laidoilta lähtevä kasaantuminen on nähty monessa. Sekin, että EU on nyt se tärkeä juttu, Suomen, ja muiden aiemmin itsenäisempien maiden sijaan, taitaa olla osa tätä.

Ei vakuuta, tosin ei näistä kuluista aina tiedä.

Tai jos voimasuhteet menevät enemmän kuten on nähty, niin linjat jatkossa yhä vahvempia, ja ennustettavampia.

Ei näistä tosin aina selkoa saa, vaikka perusjutut olisi hyvin yksinkertaisia. Selkeätkin asiat voidaan riitautauttaa jos mahdollista, ja kannattavaa. Tämä misinformaatio näkyy, eikä oikein anna luotettavaa kuvaa yhtenäisyydestä. Trump ei ole sattuma tässä, vaikka häneen asia halutaan usein mieluusti tiivistää, tai johokin hänenkaltaiseen.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Eiköhän se ollut Kepun Matti Vanhasen II hallitus, joka tuhosi Suomen vientiteollisuuden Jyrki Kataisen Sari Sairaanhoitajapopulismein v. 2007 - 2011 ?

Elsi Katainen taisi olla vallan ytimessä juuri tuolloin.

Sinä aikana, kun ehdokas Katainen on ollut europarlamentissa Kotimaan talouden suhteen ei ole ollut juurikaan kehumista valtavan velkaantumisen lisäksi, minkä jatkoksi puolue näyttää siirtyvän Rinteen hallitukseen.

Heh.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset